Dossier Kinderpardon


Advies aan burgemeesters inzake kinderpardon

Het LOGO adviseert burgemeesters van gemeenten, waar (afgewezen) kinderen uit de doelgroep voor het kinderpardon bekend zijn, voor 20 juni a.s. een brief te zenden aan de staatssecretaris met het verzoek om gebruik te willen maken van zijn discretionaire bevoegdheid.

Lees hier verder


Oproep aan staatssecretaris Teeven verzonden

Op woensdag 21 mei is de burgemeestersoproep aan staatssecretaris Teeven verzonden, op dat moment was deze oproep getekend door 306 burgemeesters.

Ondanks dat de brief nu officieel is verzonden zal de mogelijkheid om deze alsnog te ondertekenen uitdrukkelijk open blijven. Een lijst met aanvullende burgemeesters zal op een later moment aan de staatssecretaris worden aangeboden. Het totaal aantal tekenende burgemeesters staat inmiddels op 312.

Klik hier voor de brief zoals deze op 21 mei 2014 aan staatssecretaris Teeven is verzonden.


OPROEP BURGEMEESTERS

Klik op de kaart voor de actuele lijst van 312 burgemeesters die deze oproep hebben getekend

Burgemeester H.M. Ostendorp van de gemeente Bunnik roept samen met diverse collega burgemeesters staatssecretaris Teeven van Veiligheid en Justitie op om opnieuw te kijken naar de afgewezen aanvragen voor het Kinderpardon. 

Het gaat hierbij om gezinnen met kinderen die voor het kinderpardon zijn afgewezen omdat zij wel bij gemeenten in beeld waren maar niet onder het toezicht van de Rijksoverheid vielen, alsmede ex-alleenstaande minderjarige vreemdelingen (amv 's) die verder aan alle eisen van het kinderpardon voldoen maar inmiddels ouder zijn dan 21 jaar. Zie hier de overwegingen in de oproep aan de burgemeesters van de LOGO gemeenten.

In afstemming en met steun van het LOGO en de VNG heeft burgemeester Ostendorp een oproep gedaan om de komende weken zoveel mogelijk handtekeningen van burgemeesters te verzamelen.

De burgemeesters van Aalten (CDA)Amersfoort (CDA), Bunnik (CDA), De Ronde Venen (PvdA), Den Helder (VVD), Eemnes (VVD), Groningen (PvdA), 's Hertogenbosch (CDA)Heiloo (CDA), Houten (CU), Katwijk (CDA), Smallingerland (VVD), Utrecht (VVD), Utrechtse Heuvelrug (VVD), Veenendaal (VVD), Vianen (CDA), Wageningen (PvdA) en Winsum (CDA) hebben als eersten de oproep getekend. Zie hier de volledige actuele lijst van burgemeesters die de oproep hebben getekend.

Als u als burgemeester deze oproep ook wil ondertekenen, klik dan hier.

Diverse maatschappelijke organisaties roeren zich en noemen de regels van het Kinderpardon oneerlijk en niet uit te leggen. VluchtelingenWerk Nederland, Defence for Children, Kerk in Actie, Stichting LOS en Stichting INLIA lanceren daarom op 5 mei de campagne Eerlijk Kinderpardon. Een campagneteam van Eerlijk Kinderpardon is aanwezig op de bevrijdingsfestivals in Wageningen, Rotterdam, Amsterdam, Den Haag, Utrecht en Groningen.

LOGO - Landelijk Overleg Gemeentebesturen Opvang- en terugkeerbeleid

Zie ook het persbericht van de VNG

Update 12 mei - Staatssecretaris Teeven en Burgemeester Ostendorp reageren:

Klik hier voor de brief van staatssecretaris Teeven (12 mei 2014)  

Klik hier voor de reactie van burgemeester Ostendorp van Bunnik op deze brief (13 mei 2014)