Tussenbalans huisvesting gepardonneerden per jan 2009 - Nieuws

Tussenbalans huisvesting gepardonneerden per jan 2009


09 februari 2009
Nog ruim 5.000 van de in totaal 27.500 pardonners moeten voor het eind van dit jaar gehuisvest worden. Dat is de stand die de Taskforce Huisvesting Statushouders op 4 februari jl. in een tussenbalans (per 1/1/09) meldde. Dit terwijl in juni 2008 nog gemeld werd dat er ruim 10.000 gepardonneerden een woning hadden gekregen. De voorzitter van de Taskforce, Ed Nijpels, is enthousiast over de voortvarendheid van de operatie. Bij de aanbieding van de tussenevaluatie aan de staatssecretaris van Justitie mw Albayrak sprak hij: “De operatie is een groot succes. De zwartkijkers hebben ongelijk gekregen. We hebben met z’n allen nog een klein jaar om de resterende 5075 mensen netjes onder dak te brengen. Als het meezit, kan de klus zelfs al voor de zomer geklaard zijn”.

Dit is te lezen op de site van de Taskforce: thuisgeven.nl, waarop behalve de tussentijdse evaluatie ‘Thuisgeven met vaart en visie’ ook het COA-rapport ‘Iedereen inzichtbaar maken’, dat hiervoor als basis diende, te vinden is. Dit COA-rapport is tot stand gekomen in opdracht van de Taskforce die zo een beter inzicht in de ‘buiten-COA-groep’ wilde krijgen.
 
Ook de gemeenten zelf gaan er van uit dat de klus bijna geklaard is; zie hiervoor de site van de VNG (Vereniging van Nederlandse Gemeenten), hoewel men zich er van bewust is dat de laatste loodjes ook hier het zwaarst zullen gaan wegen: vooral voor het relatief grote aandeel alleenstaanden is het niet eenvoudig goede en snelle oplossingen te vinden en in bepaalde regio’s is het moeilijk vraag en aanbod met elkaar te matchen. Voor deze laatste ‘uitdaging’ stelt het COA vanaf half februari het eigen, landelijke, aanbodmodel beschikbaar, waardoor gemeenten meer inzicht krijgen in het landelijk woningaanbod en zij ook hun eventuele woningaanbod landelijk onder de aandacht kunnen brengen. Zie voor meer info de site van het COA.
Terug