Deal kabinet over opvang dakloze vreemdelingen - Nieuws

Deal kabinet over opvang dakloze vreemdelingen

24 april 2015
Op 22 april 2015 heeft de staatssecretaris een brief naar de Kamer gestuurd over het zogenaamde bed, bad, brood - akkoord tussen de coalitiepartners t.a.v. de opvang van dakloze vreemdelingen.

In de brief staat dat in de vijf grote steden een soort voorportaal voor de VBL (vrijheidsbeperkende locatie) komt. Voor de toelating tot dit voorportaal gelden geen voorwaarden. De betreffende vreemdelingen mogen enkele weken in dit voorportaal verblijven waarbij men eerst de tijd krijgt om tot rust te komen. In dit voorportaal wordt vervolgens bekeken of de betreffende vreemdelingen bereid zijn om mee te werken aan terugkeer. Indien dit volgens de DT&V het geval is dan kan betrokkene voor opvang terecht in de VBL in Ter Apel. Indien betrokkene echter volgens de DT&V niet meewerkt aan terugkeer, bijv. omdat betrokkene nog steeds in afwachting is van een definitieve beslissing op zijn verblijfsrechtelijke procedure, dan wordt de opvang in het voorportaal beëindigd en belanden betrokkenen dus op straat.

Inmiddels hebben diverse centrumgemeenten al laten weten dat de deal het probleem niet oplost en dat zij daarom Bed-Bad-Brood blijven geven aan betrokkenen. Ook veel fracties in de gemeenteraden van de vijf grote steden waar een voorportaal zou moeten komen, hebben zich vaak publiekelijk al uitgesproken tegen zo'n opvanglocatie in hun gemeente.

de brief van de staatssecretaris d.d. 22 april 2015